Waarom zweten we?
Waarom zweten, ofwel transpireren we? Als je zweet, dan verliest je lichaam vocht via de zweetklieren in de huid. Je lichaam zweet om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Door verdamping van vocht vindt er afkoeling plaats.
Zweetklieren komen over de gehele huid voor, maar in de handen, voeten en oksels heb je de meeste zweetklieren.
Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout, maar het bevat ook orthocresol en paracresol, die een ontsmettende werking hebben. Je produceert per etmaal tussen de 100 ml en 8 liter zweet, afhankelijk van de omstandigheden zoals het weer en lichamelijke inspanning.
Hoe werkt dat eigenlijk, zweten?
Je hebt twee soorten zweetklieren: exocriene en apocriene.Exocriene of eccriene zweetklieren komen over het gehele lichaam voor en spelen een belangrijke rol in de warmteregeling van je lichaam. Als het lichaam oververhit dreigt te raken door bijvoorbeeld inspanning of koorts kan door het produceren van zweet de oppervlakte van de huid nat worden gemaakt waardoor het lichaam makkelijker afkoelt. Deze klieren komen rechtstreeks uit op de opperhuid en komen veelvuldig voor bij de vrijwel haarloze huid van de mens.
Apocriene zweetklieren verspreiden de bekende zweetlucht. Ze bevinden zich niet over het gehele lichaam, maar op specifieke plekken: je oksels, de huid rond de anus en rond de tepels. Meestal komen deze klieren uit in de haarzakjes en verspreiden hierdoor het zweet grotendeels via de haren. Op de kinderleeftijd zijn deze apocriene zweetklieren nog niet ontwikkeld, dat begint pas in de puberteit onder invloed van geslachtshormonen. Tot het moment dat dit olie-achtige zweet uit de klieren aan de oppervlakte van de huid komt is het geurloos. Aan het huidoppervlak wordt het zweet echter door bacteriën omgezet in stoffen die de karakteristieke zweetgeur hebben. Apocrien zweet wordt de hele dag door in kleine hoeveelheden geproduceerd en wordt nauwelijks beïnvloed door inspanning of emoties. De zweetlucht kan echter wel emoties oproepen. Meestal zijn deze emoties niet erg positief, alhoewel de zweetlucht in bepaalde situaties seksuele gevoelens kan opwekken of versterken.
(Bron: Wikipedia)
Minder zweten
Veel mensen willen graag minder zweten. Dat kan door ervoor te zorgen dat je lichaam niet denkt dat het te warm wordt. Dan hoeft je lichaam ook niet af te koelen en produceert het dus minder zweet. Bijvoorbeeld rustiger te bewegen, je minder in te spannen, op je voeding te letten en de warmte niet op te zoeken. Maar bedenk wil dat zweten goed is en gezond.Mensen hebben geen moeite met zweten, maar wel met de gevolgen. De meeste hinder ondervinden mensen van zweetvoeten, zweethanden, zweet in het gezicht, zweet bij borsten , zweet bij de ballen en overmatig okselzweet.