Constipatie?Harde ontlasting? Moeilijke stoelgang? No sweat!

toiletkruk in gebruik

Ontdoe jezelf nu van die moelijke stoelgang. En voorkom problemen als aambeien, constipatie, harde ontlasting, een opgeblazen gevoel en verklein de kans op darmontstekingen.
Met deze toiletkruk zit je gehurkt, de ideale houding om te ontlasten. Zo krijg je een permanent gezondere darm zonder pijn, ontlasting problemen of jeuk. 

"Sinds mijn 40e heb ik moeite met poepen.
Een maand geleden heb ik deze toiletkruk gekocht en daar ben ik erg blij mee.
De stoelgang gaat veel makkelijker en kost ook nog eens een stuk minder tijd!"

Johan Jansen - Bergen op Zoom


De oorzaak: we zitten verkeerd op het toilet.

... en dat maakt ontlasten moeilijker! Onze gewone zithouding van 90 graden is eigenlijk onnatuurlijk voor ons mensen. Sinds de oudheid, is ons lichaam anatomisch gewend om onze behoefte te doen in een gehurkte houding (ook wel: squat), zoals bijvoorbeeld vandaag-de-dag nog steeds gebruikelijk is in veel Aziatische landen.

Alleen door de juiste gehurkte houding in de 35° hoek, kunnen we onze darmen volledig en totaal ontspannen legen. Ook bescherm je je darmen, omdat je niet meer hoeft te drukken en er blijven geen schadelijke residuen in ons lichaam, die vele intestinale ziekten kunnen veroorzaken.
3 plaatjes over hoe we ontlasten, vroeger nu en vanaf nu
 

Constipatie: de darm is als een tuinslang.

De drukkruk is ontwikkeld in medisch aanbevolen gehurkte houding, zodat u niet hoeft te drukken en er volledig kan worden ontlast. Ook bij harde ontlasting en constipatie.

In een zittende positie van 90°, is onze darm vastgeklemd door een lusvormige sluitspier. Alleen de hurk-houding van precies een 35°-hoek ontspant deze spier. Uw musculus puborectalis is ontspannen. De darmflora blijft in de balans, omdat u nu in staat om volledig de darmen te legen. Hiermee verkleint u de kans op aandoeningen als constipatie, aambeien, een opgeblazen gevoel en darmontstekingen.

twee plaatjes over het verschil tussen een gewoon toilet en het gebruik van een toiletkruk
 

Een slim design.

Alleen met de toiletkruk bereik je de perfecte hurkpositie vanwege zijn 6 onderscheidende pluspunten:

uitleg van de kenmerken van de toiletkruk van HOCA

De toiletkruk is 21 cm hoog en 48 cm breed. De diepte is aan de zijkanten 33 cm en 14 cm bij de ronde uitsparing in het midden. 

Constipatie

Iedereen heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommigen gaan 3x daags naar de wc en anderen maar 3x per week. Dat is normaal. Als je minder dan 3x per week gaat, noemen we dat constipatie. Constipatie, ook wel: obstipatie, verstopping, harde ontlasting, moeilijke stoelgang of een opgeblazen gevoel. Constipatie ontstaat doordat poep te lang in de dikke darm zit. De dikke darm onttrekt vocht aan je ontlasting. Hoe langer je poep in de dikke darm zit, hoe harder en droger die wordt.

Dit kan komen doordat de darmspieren niet optimaal werken, waardoor het passeren van voedsel wordt vertraagd. De ontlasting wordt dan ook kleiner en harder.
 

Oorzaken van constipatie

Constipatie komt veelal door ongezond en vezelarm eten. Ook weinig bewegen, onregelmatig leven, stress en psychische factoren spelen vaak een rol spelen. Soms is de oorzaak van obstipatie onbekend. Constipatie komt ook voor bij gebruik van sommige medicijnen of als gevolg van een ziekte. Veel voorkomende oorzaken zijn:
    Te weinig vezels in de voeding: groenten, fruit, granen.
    Onvoldoende drinken.
    Een zittend bestaan.
    Stress en angst.
    Het niet naar het toilet gaan terwijl de behoefte er wel is.

Kenmerkend voor constipatie is harde, droge ontlasting. Vaak kost het veel moeite om de ontlasting kwijt te raken en lukt het alleen door hard te persen. Ook buikpijn en een harde, opgezette buik komen vaak voor. Als gevolg van constipatie kunnen klachten ontstaan zoals aambeien. Dit kan pijn geven bij het ontlasten.
 

Op een natuurlijke manier van je constipatie af

Constipatie kan een klein, kortdurend probleem zijn zonder lange termijn effecten voor je gezondheid. Echter in sommige gevallen kan het langdurig zijn en ongemak en pijn veroorzaken. Het komt vaker voor bij ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Een eenvoudige manier om constipatie te voorkomen of behandelen is: gehurkt ontlasten met de toiletkruk! Vaak wordt aangeraden om laxeermiddelen te gebruiken. Wij zijn daar geen voorstander van. Beter is de natuur zijn werk te laten doen: gebruik een toiletkruk, die je helpt in de perfecte gehurkte houding te zitten. In veel gevallen helpt een beter dieet en meer bewegen ook al enorm.

Consulteer bij langdurige problemen met de stoelgang een arts.
  

Aambeien

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten bij de anus. Eén op de drie Nederlanders heeft last van aambeien. Niet iedereen heeft er veel last van, maar het kan als heel vervelend worden ervaren. Gelukkig is er tegenwoordig veel aan aambeien te doen. Zowel als je ze eenmaal hebt, maar zeker ook kun je aambeien voorkomen.

Rond de anus zitten zwellichamen (weefsels met bloedvaten) die na het toiletbezoek opzwellen om de anus lek- en luchtdicht af te sluiten. Op die manier kan er niet zomaar vocht of gas uit de anus lekken. Door te hoge druk of te veel druk op deze zwellichamen kunnen ze uitzakken. Op dat moment worden ze aambeien genoemd. Aambeien zijn een beetje te vergelijken met spataderen, alleen zitten ze op een vervelende plek. In de volksmond is er sprake van aambeien op het moment dat de aambeien dusdanig gezwollen en geïrriteerd zijn dat ze klachten veroorzaken.

â€Âaambeien-voorkomen-door-vooral-niet-te-persenâ€Â
 

Aambeien voorkomen

Een aantal zaken helpt aambeien voorkomen: evenwichtige voeding, voldoende beweging, goede toiletgewoontes en een goede hygiëne.

Eet vezels! Om aambeien te voorkomen is een goede stoelgang essentieel. Eet voldoende vezels, dus: volkoren producten, (rauwe) groenten en vers fruit. Drink veel water en verklein de kans op obstipatie en daarmee ook de kans op aambeien. Drink ten minste 2 liter water per dag. Als je met twee glazen lauw water op de nuchtere maag de dag begint, breng je de spijsvertering op gang. Gebruik geen laxerende middelen, die kunnen aambeien verergeren en de darmwerking schaden.
Beweeg! Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, ongeveer dertig minuten per dag. Wandelen is prima. Oefen de sluitspier door deze regelmatig samen te trekken en te ontspannen. Zorg ervoor dat je niet lang stilzit.
Niet persen! En niet ophouden. Ga als je moet. De hoge druk verhoogt de kans op aambeien, persen is uit den boze. Luister naar je lijf en bezoek de wc als je moet.
Veeg voorzichtig! Te veel druk op het toiletpapier richt schade aan. Gebruik eventueel warm water in plaats van toiletpapier. Of een nat washandje of een vochtig papieren doekje. Afspoelen met water of een warm bad kan helpen bij pijn en jeuk rond de anus.
Niet krabben! Krabben kan leiden tot beschadiging, huidinfectie en maakt de jeuk alleen maar erger. Je kunt wel voorzichtig de uitgezakte aambei(en) weer naar binnen duwen.


Persen is nu net wat je niet moet doen bij aambeien. Dat geldt voor wie ze al heeft, maar ook voor wie aambeien wil voorkomen. De toiletkruk is bijzonder geschikt, omdat het de pijn vermindert en vaak al afdoende is om van de aambeien af te komen. De toiletkruk helpt je namelijk om gehurkt te zitten. 

Zwangerschap en constipatie

zwangerschap-en-obstipatie

Een vervelende en veel voorkomende zwangerschapskwaal is constipatie (verstopping). Ook als een vrouw voor de zwangerschap geen last heeft van haar stoelgang kan dit tijdens de zwangerschap opeens opspelen.
De belangrijkste oorzaken van verstopping en harde ontlasting bij zwangere vrouwen zijn:
   hormonale veranderingen,
   verminderde lichaamsbeweging,
   druk van inwendige organen,
   veranderde bloedsomloop
   en natuurlijk niet te vergeten: de aanwezigheid van de baby! Deze neemt gedurende de zwangerschap steeds meer ruimte in waardoor de darmen in de verdrukking komen. Zwangerschap en obstipatie gaan vaak samen. Ook na de bevalling kan de stoelgang nog een tijd voor problemen zorgen.
 
Aambeien komen bij wel 85% van de zwangere vrouwen voor. Aambeien zijn gezwollen aderen aan het uiteinde van de endeldarm, deze kunnen zowel uitwendig als inwendig zijn. De meest voorkomende klachten zijn bloed bij het afvegen en jeuk. Er is een aantal belangrijke redenen hiervoor:
  Constipatie.
  Hogere druk in de buik door de zwangerschap.
  Hormonale veranderingen waardoor het bindweefsel rekbaarder (zwakker) wordt. (bron: Darmgezondheid.nl)
De toiletkruk is om deze redenen erg populair bij zwangere vrouwen. De toiletkruk helpt je gehurkt te zitten.
 

Ook de Maag Lever Darm Stichting adviseert de toiletkruk

Ook de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) adviseert de toiletkruk. Vera Rempe (chirurg proctoloog in de Proctoskliniek) legt uit:
"Ons normale toilet leidt niet automatisch tot een goede houding. Als je een klein krukje onder je voeten zet, leidt dat al veel sneller tot een goede houding, omdat je dan automatisch je knieën en je heupen een beetje buigt. Je rug wordt dan wat boller en je hangt een beetje onderuitgezakt, op een ontspannen manier, boven de wc. Dat is een veel betere manier om de ontlasting te laten gaan. Persen is dus ook helemaal niet zo gezond. Persen is eigenlijk: geweld gebruiken. Als je te veel kracht zet, leidt dat tot schade. Bijvoorbeeld aan de anus. Heel veel mensen realiseren zich dat niet en praten er niet over uit schaamte. Een andere goede tip is om je ontlasting niet te lang op te houden." Bekijk voor haar hele verhaal de video:


 

 

Ook beschikbaar: de inklapbare toiletkruk.

Voor degenen die weinig ruimte in de badkamer hebben of die het positieve effect van de gehurkte positie nooit meer willen missen. Ook niet op vakantie. Een eenvoudig opvouwbaar model, dat ruimte bespaart. Ideaal om mee te nemen of met slechts beperkte ruimte in de badkamer. Verder is het inklapbare model hetzelfde vormgegeven als het reguliere model: speciaal ontwerp, past perfect bij elk toilet. Resulteert in de ideale zitpositie van 35 ° voor een optimale ontlasting. Stabiele antisliphandgreep dankzij speciale rubbers aan de onderzijde. Afmetingen (L / B / H): 41,5 x 21,5 x 17,5 cm hoogte (indien opgevouwen 9 cm hoogte).

toiletkruk-ook-beschikbaar-als-inklapbaar-model

 

Veel gestelde vragen over de toiletkruk

Hoe gebruik ik de toiletkruk?
Download hier de gebruiksaanwijzing. Hierin staat een uitleg over de gezonde werking van gehurkt zitten en hoe de toiletkruk gebruikt dient te worden.

Hoe zit dat dan met verhoogde toiletten?
Steeds vaker worden er verhoogde toiletten geplaatst. Met name bij senioren en mensen met fysieke klachten. Het voordeel van deze verhoogde toiletten is het gemakkelijker gaan zitten en weer overeind komen. Het nadeel is echter dat het je nog verder afhoudt van een goede hurkhouding, je zit immers nog meer rechtop. Juist bij een verhoogd toilet is het aan te bevelen een toiletkruk te gebruiken. Je bereikt dan wel niet de optimale hurkhouding, maar het helpt wel veel.
De toiletkruk kan mooi tegen de toiletpot aan geschoven worden, zodat u vrij kunt gaan zitten en opstaan.

Een simpel krukje van de Xenos of Ikea is goedkoper?
Dat zou je denken. Vooropgesteld: het is beter met welk krukje dan ook te gaan zitten, dan zonder kruk. Maar het gebruik van de enige echte toiletkruk is aan te raden. Deze is door medici ergonomisch ontworpen om precies de ideale houding te hebben. Dat betreft de hoek (35 graden), maar ook de breedte van de spreidstand en de verhoogde hiel.
Ook heeft de toiletkruk anti-slip delen: zowel rubberen voeten, als een geruwd oppervlak. De toiletkruk kan ( vanwege de ronde uitsparing) tegen de toiletpot aan geschoven worden, zodat u vrij kunt gaan zitten en opstaan. Dit laatste is met name erg prettig als het fysiek wat lastiger gaat. Er zijn ons meerdere verhalen bekend van mensen, die gevallen zijn bij gebruik van een 'gewoon' krukje...