Sportkleding wassen

Sporten is zweten. Iedereen zweet bij het sporten en er zijn mensen die volledig doorweekt zijn na het sporten. Je lichaam zweet om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je zweet, dan verliest je lichaam vocht via de zweetklieren in de huid. Door verdamping van vocht vindt er afkoeling plaats.Door te zweten regelt je lichaam dus je temperatuur. En als je intensief sport, zweet je nog meer omdat je lichaam nog meer wil afkoelen. En dat stinkende zweet blijft in je sportkleding zitten, zowel de zweetgeur als zweetvlekken.

Maar hoe was je nu die stinkende sportkleding op een goede manier? Hoe verwijder je de zweetgeur en zweetvlekken uit kleding? We geven 10 tips. Gelukkig eenvoudig toe te passen, je moet ze alleen even weten.


sporten-is-zweten-stinkende-sportkleding-wassen

 

10 tips bij het sportkleding wassen

1. Trek je sportkleding snel uit
Tip 1 gaat niet over je kleding, maar over jou: als je natte sportkleding niet meteen uittrekt na het sporten, kunnen bacteriën zich snel over je lichaam verspreiden. Je loopt kans op infecties.

2. Gooi je sportkleren niet op hoopje
Als de wasmachine nog niet vrij of vol is of je hebt geen tijd om een wasje te draaien, gooi je stinkende sportkleren dan niet op een hoopje. Een hoopje bezwete kledingstukken vormen een walhalla voor bacteriën. Beter is het de kleding uit te hangen. Het beste buiten zodat het kan uitwaaien.

3. Keer je sportkleding binnenste buiten
Keer je sportkleding binnenstebuiten, zowel bij het uithangen, als in de wastrommel.

4. Was je sportkleren zo snel mogelijk
Laat je stinkende sportkleding niet te lang liggen, maar was ze meteen na het sporten. Als je ze toch een aantal dagen laat liggen, dan gaan vieze geurtjes zich nog meer hechten aan het textiel.

5. Was op lage temperatuur
Was bij voorkeur op 30 graden. Sportkleding krimpt in hetere wasprogramma's en deze tasten het elastiek aan.

6. Gebruik niet teveel zeep/wasmiddel
Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Het teveel aan zeepresten dat achterblijft is ideaal voor bacteriën en schimmels om zich aan te hechten.
Er zijn ook wasmiddelen verkrijgbaar, speciaal voor sportkleding. Onder andere van Miele en HG. Volg hierbij instructies, ook hier geldt liever iets te weinig dan teveel wasmiddel!

7. Gebruik GEEN wasverzachter
Als je sportkleding gaat wassen hoef je geen wasverzachter gebruiken. Wasverzachter verstopt de vezels in je kleding, wat ervoor kan zorgen dat het water je sportkleren niet goed kan schoonmaken. Met als gevolg dat je zweetgeur blijft hangen.
Wij zijn sowieso geen fan van wasverzachter. Liever een schone dan een zachte was.

8. Oma's truc: azijn
Stinkende sportkleding kun je even ca 20 minuten laten weken in koud water met azijn. De grootste viezigheid wordt er op deze manier al uit gewassen. Vooral een handige truc als je sportkleding hebt met heel oud zweet erin.

9. Sportkleding niet in de droger
Veel sportkleding is gemaakt van textielsoorten, die krimpen in de droger. Wees daarnaast ook milieuvriendelijk en laat ze in de openlucht drogen.

10. Als het niet in de wasmachine kan
Niet alles kan in de wasmachine. Bijvoorbeeld sportschoenen, scheenbeschermers, handschoenen of een helm. Maar daar heeft No Sweat een aantal oplossingen voor  >>>


Bekijk hier een aantal van onze bestsellers van dit moment: