Tien tips bij puberzweet.
Hellup! Je hebt een tiener in huis en de lichaamsgeur is niet te harden. Herkenbaar? Het is helaas niet te voorkomen, maar je kunt er wel wat aan doen. Lees verder voor onze tips.
Zweten is normaal
Om te beginnen: zweten is normaal. Het is de manier voor je lichaam om af te koelen. Zweet wordt geproduceerd door de eccriene zweetklieren. Het zweet van deze klieren is zelf geurloos. Zweet is van nature geurloos, maar kan vies ruiken als het in contact komt met bacteriën. Het is normaal dat bacteriën op de huid of in kleding zitten. Maar mensen hebben verschillende soorten bacteriën op de huid. Dit is de reden dat sommige mensen sneller stinken dan andere.Waarom zweten pubers zo enorm?
Tijdens de puberteit verandert er veel bij een kind. Naast de zichtbare veranderingen, zoals het krijgen van schaamhaar, wordt het haar vetter en verandert de wijze waarop een kind transpireert. Bij de start van de puberteit gieren de hormonen door het lichaam en beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken. Deze zweetklieren reageren niet op temperatuur, maar op stress en emoties. Het zweet dat deze klieren produceren heeft een andere geur, door de hormonale veranderingen ruikt de lichaamsgeur bij pubers sterk: puberzweet.Voor een deel zit het probleem ook in het gedrag van pubers. In de puberteit nemen tieners het niet zo nauw met de hygiène. Ze wassen zich (te) weinig, dragen niet altijd schone kleren en hangen de hele dag binnen op de bank. Daar komt nog bij dat ze zichzelf over het algemeen niet bewust zijn van hun stinkende lichaamsgeur.
Wat te doen tegen zwetende pubers?
Maar wat kun je nu doen tegen die stinkende tieners? Puberzweet zelf kun je dus niet stoppen. De gevolgen, zweetgeur en zweetplekken, wel.We geven je 10 tips bij puberzweet:
1. Wassen. De basis is een goede hygiène. En daar nemen pubers het niet zo nauw mee. Moedig ze aan om zich goed en regelmatig te wassen.
2. Nog eens wassen. Pubers moeten zich vaker wassen dan anderen. Het is niet raar dat je als tiener meerdere keren per dag je wast/doucht.
3. Sportkleding uit. Pubers lopen na de wedstrijd graag nog de hele dag in hun sportkleren. Na het sporten moet zo snel mogelijk de sportkleding uit en gewassen worden. Eveneens de sportschoenen uit.
4. Schone kleding. Tieners lopen vaak te lang in dezelfde kleding. Trek ze schone kleding aan. Bij voorkeur ook ademende kleding, katoen. En spreek ze aan op rare gewoontes als een jas dragen als het 30 graden is.
5. Deodorant. Een absolute must. Tip: Deodorant op deodorant spuiten heeft geen zin, dat wordt alleen maar erger. Beter is eerste te wassen en dan opnieuw deodorant. Maar, hoe kies je de beste deodorant?
6. Okselpads. Okselpads voorkomen zichtbare plekken onder je oksels. Los verkrijgbaar of ingenaaid in een ondershirt, ideaal voor luie pubers.
7. Zweetvoeten. Misschien wel de grootste ergernis: als de schoenen uit gaan. Pubers zijn te lui om te smeren, poederen en dergelijke. Cederhouten inlegzolen zijn ideaal.
8. Haren wassen. In het begin van de puberteit krijgen pubers last van vette haren. Dagelijks je haar wassen maakt dat alleen maar erger. Beter is om de dag te wassen.
9. Samenscholingsverbod. Pubers hebben de gewoonte om met zijn allen in een veel te kleine kamer te gaan zitten gamen of netflixen. Met de ramen dicht en de verwarming aan. En alle schoenen uit. Dit kun je gewoon verbieden, er zijn grenzen.
10. Begrip. Deze hormonale veranderingen overkomen pubers nu eenmaal. Jij hebt last van de stank, maar het is voor tieners ook niet eenvoudig. Er gebeurt een hoop in het lichaam en hoofd. Heb dus ook een beetje begrip. Dan is het wel goed om kennis te hebben van pubers en hun gedrag. Er zijn diverse leuke boeken geschreven over pubers, de moeite waard om eens te bekijken.
Kijk ook eens bij ons assortiment aan anti-zweet producten. Misschien zit er iets bij voor jouw puber?
Onze aanraders voor pubers: